Zwinkels Mountain Lodge Belo

ZWINKELS MOUNTAIN LODGE IN THE BELO MOUNTAINS

De geweldige natuur en de biodiversiteit van Kameroen maken reizen door dit land zeer aantrekkelijk en een mooi avontuur. Specifiek is Zwinkels Tours aangetrokken door het prachtige landschap van de North-West Region met haar heuvels, bergen, koningshuizen en in het bijzonder haar aantrekkelijke “Ring Road”, bekend om zijn ruwe natuur van parken, landschappen, rivieren en ongerepte omgeving.

Paviljoen_ZwinkelsPaviljoen Zwinkels Trekkers Camp

Om toeristen te laten genieten van de North-West Region met een mooi verblijf helemaal weg van de stadsdrukte en van de mondiale stress is Zwinkels Tours een aantal jaren geleden gestart met de bouw van het Zwinkels Trekkers Camp. Deze toeristische site is gelegen vlakbij het dorpje Aboh en het Oku Meer in Belo Subdivision, op ongeveer 50km van Bamenda. Vanaf deze stad is het rijden richting Fundong, een hoofdplaats met 300.000 inwoners, waar de zetel van de koning (de Fon) van het Kom gebied is gevestigd. (Het paleis van de Fon ligt in Laikom, hoog in de bergen. Het stadje Belo ligt vóór Fundong en net buiten BeloDouche gaat een weg de heuvels in met een aanduiding “Zwinkels Mountain Lodge”. BoukarouBoukarou Zwinkels Mountain Lodge

Het is gebouwd om toeristen op een makkelijke manier Lake Oku te laten bezoeken en hen te laten genieten van de prachtige, ongerepte natuur en de daar levende dieren. Men kan gaan trekken in de Mbingo heuvels en kennismaken met het dagelijks leven van de dorpsbewoners of gaan paardrijden met als gids een van de lokale Fulani’s.

BungalowBugalow Zwinkels Mountain Lodge

Boekingen en Betalingen

Het management van het Zwinkels Mountain Lodge wordt uitgevoerd door Zwinkels Tours Cameroon (ZTC), een in Kameroen erkend reisbureau, dat focust om duurzaam toerisme in Kameroen te promoten. De boekingen en administratieve afwerking van het verblijf in de lodge wordt uitgevoerd door ZTC en net als elk internationaal hotel, vereist ZTC bij een kamerboeking in de bungalow of boukarou een vooruitbetaling van één of twee nachten en bij aankomst het restant voor gehele boekingsperiode Facturering van ontbijten, lunches, diners en drank wordt gedaan bij vertrek met een nacalculatie.

Kosten:

 • BUNGALOW VOOR VIER PERSONEN: FCFA 45.000.— per nacht (EUR 69.–)
 • BUNGALOW VOOR TWEE PERSONEN: FCFA 37.000.- per nacht ( EUR 56.—)
 • BUNGALOW VOOR EEN  PERSOON:       FCFA 27.000.— per nacht (EUR 41.–)

Inclusief:

Stadsbelasting: FCFA 500 per nacht (EUR 1--)
 • twin kamer (2 aparte bedden)
 • eigen warme douche/toilet in de bungalow
 • zitje
 • Veranda
 • BOUKAROU: FCFA 24.000.— per nacht (EUR 36,–)

Inclusief:

 • twin kamer (2 aparte stapelbedden of een tweepersoonsbed)
 • Warme douche/toilet in het douchegebouw
 • TENT: FCFA 15.000 per persoon per nacht (EUR 23)

Inclusief:

 • Warme douche/toilet in het douchegebouw
 • Huur slaaptent
 • Huur slaapmatras/kussen
 • Huur lakens/dekens/slopen

Prijzen inclusief 2 uur elektriciteit (18.30 uur – 20.30 uur):

De kosten eten zijn per persoon:

 • Ontbijt:     FCFA 5.500 (EUR   7,60)
 • Lunch:       FCFA 7.000 (EUR 10,70)
 • Diner:        FCFA 12.500 (EUR 23.00)

Excursies:

Trekking met gids: FCFA 2.500 per persoon FCFA 5.000 gids per dag

Paardrijden met Fulani’s: FCFA 30.000 per dag FCFA 5.000 gids per dag FCFA 3.000 groom per dag

Hieronder is een voorbeeld van een 3-daagse wandeltocht of trekking in de bergen rondom BELO.

Dag 1

Vroeg ontbijt in het Zwinkels Mountain Lodge.

Vertrek naar het Oku Meer. De wandeling gaat door het Ijim/Kilum bos reservaat dat een groot aantal boomsoorten telt en een verscheidenheid aan vogels. Speciaal is de beroemde, endemische en kleurrijke Bannerman’s Touraco. Het geluid van deze vogel wordt door de dorpsbewoners geïmiteerd.

NicholaasZwinkels Nicolaas Zwinkels Mountain Lodge

Op een Njang, een instrument dat wordt gebruikt in hun traditionele muziek. Een rode veer van deze vogel wordt gebruikt om belangrijke mannen in het dorp te onderscheiden en wordt door hen op de typische hoofddeksels van de Tikar stam in de Noord West Provincie gedragen. De wandeling gaat verder via een heuvellandschap met prachtige panorama’s op de groene heuvels , valleien en akkers waar mais, bonen, aardappelen, pompoen e.d. worden verbouwd. Dit vertelt meteen wat de voornaamste bron van inkomsten is van de mensen die hier leven, nl. akkerbouw. Vanuit het dorp Kom gaan we de bossen in rondom het Oku Meer. Hier groeit bamboe, gigantische tropische bomen waarin de bijenhouders hun bijenkorven hangen. Vanuit dit punt kan men zowel het donkergroene meer, omringd door de groene bossen, als de 3011 m hoge berg Oku zien liggen. Bij de oever van het OKU meer wordt men verwelkomd door het gesnater van kleine eenden, waarvan de lokale bevolking gelooft dat dit de goden van het meer zijn.

RustgevendeOmgeving Rustgevende omgeving Zwinkels Mountain Lodge

Het meer vormt de grens tussen Kom en het dorp Oku en wordt vooral bezocht door de dorpelingen van Oku. Voorouderverering wordt, zoals in vele regio’s in Afrika, nog volop toegepast en wordt in de traditie hoog in ere gehouden. De chief van de Oku en de dorpelingen komen jaarlijks bij dit meer bijeen om offers te brengen aan hun voorouders waarvan zij geloven dat zij in het meer hun woning hebben en rituelen uit te voeren. Het water van het meer wordt geacht medicinale krachten te hebben evenals de verschillende kruiden die bij de oever van het meer te vinden zijn en door de lokale, traditionele kruidendokters geplukt worden. De oever is een prachtige plek om te picknicken.

LakeOku Lake Oku

Terug naar het Zwinkels Mountain Lodge.

Diner en overnachting in tenten of in comfortabele bungalows.

Dag 2

Ontbijt in het Zwinkels Mountain Lodge. Vandaag kunt u kiezen uit allerlei mogelijkheden, t.w.

 • Paardrijden rondom het dorp. De lokale Fulani’s zijn tevens uw gids en paardenverzorger.
 • Bezoek aan het huis van de vader van de chief van Aboh. Hij vertelt de geschiedenis van de Kom dynastie en lokale sagen en legenden.
 • Wandeling in het dorp Aboh en bezoek aan de lokale families. Helpen met de dagelijkse activiteiten in en rondom het huis zoals waterhalen in de kleine stroompjes in de bergen of helpen met koken, fufu stampen e.d.
 • Bezoek een van de lokale kroegjes en geniet samen met de mensen van “Nkang” het lokaal gebrouwen maisbier.

Geniet ’s avonds van traditionele dansen rondom het kampvuur in Zwinkels Mountain Lodge.

Diner en overnachting.

ZwinkelsMountainLodge Zwinkels Mountain Lodge

Dag 3

Vroeg ontbijt in het Zwinkels Mountain Lodge.

Per auto of busje vertrek naar Mbingo het beginpunt van de trek die ons door een prachtig berglandschap met talloze watervallen en grotten zal voeren. Vanuit hier heeft men een goed uitzicht op het Mbingo hospitaal waar veel Nederlandse artsen werken en hebben gewerkt en dat werd gebouwd door de missie in 1957.

Het begin van de trek begint met een behoorlijk steile klim en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende grillig gevormde heuvels. Overal zijn bloemen zoals de “Red Flag Bush”, het geluid van tjirpende vogels, langgehoornd vee en Fulani Borroro nederzettingen met vriendelijke en gastvrije inwoners.

BergenMbingode bergen bij Mbingo

Picknick lunch in een van de Fulani nederzettingen.

Bezoek aan de 25 m hoge waterval langs het pad dat naar beneden slingert door de koffieboomgaarden (robusta koffie) naar het dorp Kom. Koffie is hier de belangrijkste bron van inkomsten. Op de meeste koffieboomgaarden staat meer dan een huis. Dit duidt op het aantal vrouwen in elke boomgaard. Op de hoofdweg staat de bus weer te wachten voor de rit terug naar het Zwinkels Mountain Lodge.

Diner en overnachting

Terugkeer naar Bamenda de volgende ochtend.

Deze trek kan nog met meer dagen worden uitgebreid, bijvoorbeeld met:

Dag 4

Ontbijt in het Zwinkels Mountain Lodge.

Vertrek voor een wandeling in de heuvels ten noordoosten van het Trekkers Camp. De trek gaat door Kom en Aboh met hun vriendelijke mensen en door akkerland met mais, bonen, aardappelen, cocoyams en plantains (kookbananen). Buiten het dorp wordt de weg vervolgd door grasland waar schapen en geiten grazen. Aan de voet van de heuvel begint een vrij steile klim met uitzicht op het Zwinkels Trekkers Camp en de Mbingo heuvels. Vanaf de top van de heuvel is in de verte een gedeelte van de Ndwara Theeplantage en een waterval te zien.

Op de heuvel lopen we naar een plek die door de meeste dorpelingen “heksenland” wordt genoemd. De heuvel zelf wordt bedekt met kort gras maar juist op deze plek groeit het gras heel hoog. Omdat de omwoners niet begrijpen waarom juist hier het gras zo hoog groeit wordt deze plek beschouwd als een plek waar heksen vertoeven. Behalve de traditionele dokters zijn de dorpelingen bang voor deze plek en beschouwen ze iedereen die daar heengaat als bezeten van mystieke krachten.

Picknick in de heuvels en genieten van de frisse lucht en het prachtige landschap. De wandeling wordt vervolgd met de afdaling naar Zwinkels Mountain Lodge.

Diner en overnachting in het kamp.

Dag 5

Ontbijt in het Zwinkels Mounatin Lodge. Per auto/busje naar St. Bede’s College in het dorp Ashing waar de trek van vandaag begint. Vanuit Ashing wandeling naar het dorp Fuli. Beneden in het dal zijn verschillende groeven waaruit stenen worden gehakt. Deze stenen worden langs de kant van de weg verkocht voor het bouwen van huizen.

Verderop de heuvel komen we langs een kleine hut. Deze hut is door een Duitse missionaris gebouwd. Voor de hut staan een aantal banken waar hij elke zondag predikt en bijbellessen aan de dorpsbewoners geeft. Deze Fuli heuvel is een historische plaats voor de katholieken in het dorp. Op de heuveltop staat een houten kruis waaraan volgens het dorpsgeloof Jezus gekruisigd zou zijn en twee ijzeren palen waaraan de twee misdadigers zouden zijn opgehangen. Deze plaats wordt ook wel Mt Calvary genoemd en eens per jaar in april klimmen katholieke christenen deze heuvel om het lijden en de kruisiging van Christus te herdenken. Vanaf dit punt is er een wijds uitzicht over het dorp Njinikom, waar de bekende Kameroenese politicus Ngam Jua werd geboren. Bezoek aan St. Bedes College en het stadje Belo en terugkeer naar het startpunt van de trek. Per auto/busje terug naar het Zwinkels Mountain Lodge. Overnachting en diner.

TrekkersCamp

Contact Us

You may contact us by filling in this form any time you need professional support or have any questions. You can also fill in the form to leave your comments or feedback.
Name:*
E-mail:*
Phone:
-
Mobile:
-
Company:
Subject:*
Which topic best describes your question?*
Details:
Type the characters you see here:

* Indicates required fields