Vogelreis

UNIEKE VOGELREISINHEEMSE VOGELS VAN KAMEROEN

Red footed Falcons
Red footed Falcons

Wat Kunt U Zien?

Het programma biedt een bezoek aan de belangrijkste gebieden v.w.b. biodiversiteit in Noordwest Kameroen. We zullen er vele unieke en zeldzame vogels kunnen spotten. Kameroen ligt op de grens tussen West en Centraal Afrika en je vindt er zeer uiteenlopende biotopen, de mangroves en het tropisch laaglandoerwoud aan de kust, het Afrikaanse bergbos in het Noordwesten, de savannah plateaus in het midden-Noorden en de Sahel in het extreme Noorden. Deze diversiteit vindt je ook terug in de vogels, met een indrukwekkend totaal van meer dan 900 soorten voor het hele land, waaronder minstens 26 endemische vogelsoorten.

De ‘Kameroen endemische vogels’ reis richt zich op het laaglandoerwoud en de bergbossen in het Westen van het land waar je alle endemische vogels van Kameroen kunt vinden. Tijdens deze 2-weekse reis zullen we vanaf de kust via het laaglandoerwoud naar het Afrikaanse bergbos reizen en onderweg kennis maken met de indrukwekkende diversiteit in vogels, dieren, planten en mensen en culturen. Natuurlijk staan de endemische vogels van Kameroen boven aan onze lijst en we zullen een groot aantal van deze unieke vogels in hun natuurlijke, maar sterk bedreigde, leefomgeving zien.

Wanneer?

Deze reis wordt 2x per jaar georganiseerd en wel in maart en in november. Maart is het einde van het droge seizoen en de eerste regen brengt weer kleur en leven in de natuur van Kameroen. Overwinterende vogels bereiden zich voor op hun reis naar Europa terwijl de Afrikaanse soorten zich uitdossen in hun paringstooi en zeer actief worden. November is het einde van het regenseizoen. De trekvogels uit Europa arriveren weer terwijl de Afrikaanse soorten hun broedseizoen afsluiten. De lucht is dan helder en de natuur is met een overdaad aan bloemen op haar mooist. Gedurende dit jaargetijde kunnen de wegen door modder echter moeilijk begaanbaar zijn en sommige plekken zijn zelfs onbereikbaar. In beide perioden is de kans om zowel de inheemse vogels als de trekvogels te zien het grootst.

Organisatie

Zwinkels Tours Cameroon met als hoofdkantoor in Bamenda – Kameroen is uitstekend georganiseerd om een interessante volgreis voor U te organiseren. Kameroen kent professionele vogelgidsen, waarover het team in Kameroen kan beschikken. Onderstaand wordt voorbeeldreis gegeven om U meer bekendheid te geven over de mogelijkheden om in Kameroen de zeldzame vogels te kunnen zien.

Dag 1 Aankomst in Douala, assistentie bij aankomst en transfer naar uw hotel voor de overnachting.
Dag 2 We reizen naar Limbe, een rustig kustplaatsje aan de voet van Mount Kameroen. Onderweg maken we diverse stops om onder andere de African Finfoot op te sporen.

In de middag bezoeken we de fraaie botanische tuinen van Limbe. Aangelegd door de Duitse kolonisator als een proeftuin voor landbouwgewassen, is het nu een oase van rust met imposante bomen, een kabbelend riviertje en veel vogels. We gaan speciaal op zoek naar de vele sunbirds (honingzuigers) als Reichenbachs, Carmelite, Brown en Green-headed sunbird. De fraaie Western Bluebill laat zich ook vaak zien, net als de Cassin’s flycatcher. We doen ook onze eerste poging om de vele greenbuls op naam te krijgen.

We overnachten in een toeristenhotel aan het strand. Tijd voor een verfrissende duik in de zee of een koel drankje op het terras met uitzicht op een kolonie Slender-billed weavers.

Dag 3 Mount Cameroon

Vandaag begint het echte werk met een wandeling op Mount Cameroon, met 4100 meter de op 1 na hoogste berg van Afrika en thuis voor een uitzonderlijke rijke en unieke flora en fauna. Ons doel is het unieke bergbos dat tussen de 1000 en 2000 meter de berg omsingeld. Hier maken we goede kans om enkele endemische soorten, uniek voor het West Afrikaanse bergbos, te zien zoals de Western Montane Greenbul, Cameroon Sunbird, Green Longtail, Oriole Finch en Thickbill Finch. In de struiken langs het pad horen, en met wat geduld zien we, de African Hill Babbler en de Evergreen Forest Warbler, beiden in de variant die alleen op Mount Cameroon voorkomt. Aan de bosrand maken we kans op Mountain Saw-wing, ook uniek voor deze berg, en langs het pad is de Mountain Robin Chat, wederom een Mount Cameroon subspecies, te zien. Andere endemische soorten die we op de berg kunnen tegenkomen zijn Yellow White-eye (heet nu Mountain White-eye), Little Oliveback, Yellow Breasted Boubou. We lopen tot de rand waar het bos ophoudt en de savannah begint en we de Mount Cameroon Speirops kunnen zien, een vogel die uitsluitend op Mount Cameroon voorkomt. De Mount Cameroon Francolin is alleen aan de andere kant van de berg in en tijdens driedaagse tocht te bereiken en deze zullen we dus waarschijnlijk niet zien. De avond brengen we weer door in hetzelfde hotel.

Limbe

Dag 4 Boottocht naar Korup park.

Vroeg in de ochtend brengen we een kort bezoek aan een kustlagune, met kans op vele reigersoorten, waarna we aan boord stappen van twee boten die ons over zee naar de mangrovekust van de Bakassi peninsula brengen. Tot voor kort een no-go area vanwege een grensdispuut met Nigeria, is het gebied nu weer opengesteld voor publiek en kunnen we genieten van een fantastische omgeving en vele watervogels. Vanaf Idenau gaan we een kort stukje over open zee, waar je nooit weet wat je tegenkomt, daarna kiezen we de beschutting van de zandbanken en mangrovekust. Hier maken we kans op African Skimmer (Schaarbek), de Roze en Kleine Pelikaan, Europese en Afrikaanse Visarend en een scala aan sterns, meeuwen en steltlopers. Naast grote aantallen Reuzensterns en Koningssterns verblijven hier ook vele zwarte en dwergsterns op doortrek. Verder richting de kust aan de rand van de mangroves kunnen we de steltlopers vinden waaronder wulp, regenwulp, groenpootruiter, poelruiter, krombekstrandloper en wat er maar op doortrek mag zijn op deze dag.

In de mangroves op weg naar onze landingsplaats kijken we goed uit naar IJsvogels (o.a. Blue breasted en Giant Kingfisher), reigers en ooievaars. In Ekondo Titi staan de 4WDs al op ons te wachten om ons via een mooie weg door laaglandoerwoud naar Mundemba te brengen, de entree tot het Korup National Park. We maken kennis met onze gids en overnachten in een (basic) toeristenhotel.

Dag 5 Korup National park

Vroeg in de ochtend vertrekken we naar het park, met een totaallijst van meer dan 300 vogelsoorten een must op onze reis. De toegang wordt gevormd door een imposante hangbrug over de Mana rivier, een van de weinige plaatsen in Kameroen waar je de Rock Pratincole (Rotsvorkstaartplevier), kunt zien. Over de rivier vliegen ook de eerste Neushoornvogels, een van de weinige plaatsen in het park waar je deze vogels goed te zien krijgt. In het park zullen we ze vooral hoog boven ons horen roepen en vliegen, maar het dichte bladerdek ontneemt vaak het zicht. Aan de andere kant van de brug wacht ons een totaal andere omgeving. Het pad voert door een dicht bos van struiken, bomen en lianen, vol van geuren en geluiden, of juist totaal stil. Weinig licht dringt door tot de bodem van dit bos en vogels kijken vereist concentratie, geduld en geluk. Maar eenmaal gewend gaan we snel de eerste bewoners van dit laaglandoerwoud herkennen. In de struiken langs het pad zien en horen we de vele greenbuls waaronder Ictarine, Xavier’s, Golden, Spotted, Red-tailed en Honeyguide Greenbuls, Lesser Bristebill en Red-tailed Bristebill. Iets hoger in de bomen zien we diverse soorten vliegenvangers en Wattle-eyes en maken we kans op Rufous-sided Broadbill, Blue-throated Roller, Bare-cheeked Trogon, en diverse soorten Drongo’s en Malimbes. Bij open plekken in het bos speuren we naar Square-tailed Sawwing, Sabine’s en Cassin’s Spinetail en andere zwaluwen. Langs de vele riviertjes en kreken in het bos jagen Shining-Blue en Malachite Kingfishers.

Afhankelijk van hoe laat we aankomen, proberen we s’avonds naar de Picathartes Knoll te gaan. Op deze mysterieuze plek in het oerwoud ligt een massief rotsblok waar een broedkolonie van wellicht de meest bijzondere vogel van het laaglandoerwoud is te vinden: de Grey-necked Picathartes. We overnachten in hutten in het Rengo Camp, midden in het oerwoud en gelegen aan een helder riviertje.

Dag 6 Korup park

Deze dag besteden we in het park en via een aantal goed begaanbare paden zoeken we de verschillende laaglandvogels op. Afhankelijk van hoe we ons voelen kunnen we vroeg vertrekken naar Rengo Rock om in het ochtendlicht uit te kijken over het oerwoud en de vele Hornbills te zien uitvliegen naar de fruitbomen in het woud. We kunnen ook het oerwoud intrekken op zoek naar de vele kleine vogels in de onderbegroeiing en die zich alleen met veel geduld laten zien. Die avond proberen we uilen en nachtzwaluwen te spotten rond Rengo Camp.

Dag 7 Korup park

Vandaag wandelen we langzaam uit het park terug naar de bewoonde wereld. Onderweg letten we goed op voor colonnes mieren (soldier ants), roofmieren die in tot metersbrede colonnes door het bos trekken en alles aanvallen wat hun voor de kaken komt: insecten, wormen, muizen, slangen. Diverse Alethes (Fire-crested, ), Greenbulls (), Flycatchers (African Paradise, Sooty, Red-bellied Paradise) en andere opportunisten vangen opgejaagde insecten op en laten zich goed zien. Bij de hangbrug kijken we nog een laatste maal naar de hornbills en andere laaglandspecialiteiten voordat we naar ons hotel in Mundemba rijden.

Dag 8 Reisdag naar Mount Kupe

Deze dag zijn we onderweg naar Mount Kupe waar we ´s middags aankomen. Onderweg maken we vele stops bij rivieren en stukken bos en maken we kans op Black Coucal, Congo Serpent Eagle, Sabine’s Spinetail, of wat het geluk ons maar mag brengen. We stoppen voor de lunch bij een kratermeer in de buurt van Kumba. Een prima plek voor een verfrissende duik, of om nog een laatste keer het laaglandoerwoud langs de kraterrand te bezoeken.We slapen in een guesthouse gerund door een familie in Nyasoso.

Dag 9 Excursie Mount Kupe

Mount Kupe staat op de derde plaats in de meest populaire vogelbestemmingen in Afrika (African Bird Club). De reden hiervoor is de uitzonderlijke dichtheid aan bijzondere en unieke vogels op deze eenzame beboste berg. Hoofdprijs is de Mount Kupe Bush shrike, een vogel die pas werd ontdekt in 1949 en waarvan op de berg slechts 7 broedparen voorkomen. De vogel is ook gevonden in de Bakossi mountains, slechts 15 kilometer verderop, maar nergens anders in Kameroen. Verder kunnen we ons tegoed doen aan een scala andere bijzonderheden, zoals de Mountain Babbler, Bate’s sunbird, Bar-tailed Trogon, en White-tailed Warbler. Overnachting in Nyasoso.

Dag 10 Excursie Mount Kupe

Deze dag besteden we weer op een van de verschillende paden die de berg rijk is. Overnachting in Nyasoso.

Dag 11 Excursie Bakossi Mountains

We vertrekken vroeg naar een dorpje aan de rand van de Bakossi Mountains, een nog weinig onderzocht gebied waar een aantal jaren geleden de Mount Kupe Bush shrike is gevonden. Met een vergelijkbare vogelpopulatie als Mount Kupe, maar veel minder steil, is dit een mooie locatie om de vogels die we gemist hebben op Mount Kupe nog eens te zien. S’middags rijden we door naar Bangem en overnachten in een toeristenhotel.

Dag 12 Excursie Manengouba kratermeren

In de ochtend rijden we de oude vulkaan Manengouba op. Bovenop de vulkaan in de caldera ligt een uitgestrekt grasland met vele graslandspecialiteiten zoals Plain-backed Pipit, Grassland pipit, Long-legged Pipit en we maken kans op doortrekkers zoals Roodkeelpieper en boompieper. Ook roofvogels op doortrek bezoeken deze berg, de vierde in Kameroen. In de caldera liggen twee kratermeren, beiden omgeven door stukjes bergbos en hier vinden we zowel montane endemics als savannah soorten. We gaan specifiek op zoek naar watervogels (African Black Duck, Dodaars), Bijeneters (Blue-breasted), en Cisticola’s. Ook degenen die gewoon willen genieten van het uitzicht komen aan hun trekken.In de middag rijden we door naar Bamenda in het hart van het Afrikaanse Montane forest. Overnachting in Bamenda in een toeristenhotel.

Dag 13 Excursie Bamenda highlands

Deze dag wandelen we door een aantrekkelijk landschap van met bos gevulde dalen, afgewisseld door met gras begroeide heuvels. Deze afwisseling van biotoop staat garant voor een zeer breed scala aan vogels, maar ons eerste doel blijft natuurlijk de Bannerman’s Turaco en de Banded Wattle-eye, beiden endemisch tot dit bosgebied. Het bergbos in deze regio staat onder sterke druk van de toenemende bevolking en deze soorten worden met uitsterven bedreigd. Verder zijn alle endemische vogels van het bergbos in dit gebied in redelijke aantallen aanwezig. Aan het eind van de wandeling wacht ons een grot bewoond door honderden vleermuizen. Overnachting in Bamenda.

Dag 14 Lake Awing, terugweg naar Douala

De laatste dag bezoeken we nog een maal het bergbos, ditmaal aan de rand van een klein kratermeer in de buurt van Bamenda. De endemische bergvogels zijn hier allemaal te vinden en we maken een goede kans onze endemische lijst hier compleet te maken. De middag rijden we, met de nodige stops, terug naar Douala waar s’avonds het vliegtuig vertrekt naar Brussel. Assistentie bij de check-in en vlucht naar Brussel. In de ochtend aankomst in Brussel.

Optioneel Mount Cameroon Francolin optie

Degenen die de Mount Cameroon Francolin willen zien kunnen na afloop van de reis nog een paar dagen doorbrengen op Mount Cameroon om deze bijzondere endemische vogel te zien. Geïnteresseerden kunnen details contact opnemen met Marcella Zwinkels om een op maat programma samen te stellen.

Dit programma is onder voorbehoud en kan, indien de omstandigheden dit vereisen, te allen tijde en zonder mededeling vooraf door ons worden gewijzigd.

Prijs per persoon: EURO 3.150,= bij een minimum deelname van 8 personen
Toeslag enkele kamer: EURO 250,=
Prijs is inclusief Prijs is exclusief
Vliegreis vanaf Amsterdam of Brussel naar Douala v.v. in economy klasse Alcoholische dranken
Overnachtingen op basis van dubbele kamers Verzekeringen
Alle maaltijden, frisdrank en-of mineraalwater Luchthavenbelasting bij vertrek uit Kameroen
Vervoer per privebus bijvoldoende deelname Visumkosten
Vervoer per 4×4 auto bij 4 deelnemers tegen meerprijs Tips en fooien
Benzine en tolgelden Toeslagen voor gebruik foto/filmapparatuur
Entreegelden parken Uitgaven van persoonlijke aard
Alle in het programma vermelde excursies
Dragers en lokale (verplichte) gidsen
Kosten speedboot Ekondo Titi
Nederlandse- of Engelstalige reisbegeleiding

Informatie Vogelreis

2 + 8 =