Veiligheid in Kameroen

Inleiding

Zwinkels Tours heeft zich verbonden om de lokale wetgeving te respecteren, niet mee te werken aan handelingen van corruptie en te voldoen aan alle fiscale verplichtingen. Zwinkels Tours Cameroon heeft zich verplicht om alleen transportmiddelen aan te bieden die volledig voldoen aan alle lokale veiligheidseisen en die bestuurd worden door ervaren en gediplomeerde chauffeurs. Zwinkels Tours maakt alleen gebruik van eigen moderne vervoermiddelen en uitsluitend van andere transportmiddelen die volledig verzekerd zijn volgens Kameroenese wetgeving inclusief de meereizende toeristen.

Lokaal transport

Kameroen staat bekend om haar zeer onveilige wegennetwerk en de roekeloze weggebruikers. Het openbaar vervoer wordt gecontroleerd door het Ministerie van Transport en uitgevoerd door een aantal erkende busondernemingen. Zwinkels Tours Cameroon werkt samen met de busonderneming Amour Mezam die in de belangrijke steden over agentschappen beschikt en in belangrijke mate de noodzakelijke veiligheidseisen heeft geïmplementeerd. In de steden en dorpen zijn lokaal veel taxi’s aanwezig meestal in de gele taxikleur, echter deze taxi’s zijn veelal zeer oud, gammel en voldoen meestal niet aan de veiligheidseisen. In Kameroen kan men makkelijk aan rijbewijzen komen, vaak zonder een gedegen opleiding. Toeristen worden gewaarschuwd, dat het nemen van lokale taxi’s geheel onder eigen verantwoordelijkheid valt. Er zijn in Kameroen ook veel kleine, illegale busbedrijfjes of taxibedrijfjes werkzaam en toeristen dienen gewaarschuwd te zijn dat deze bedrijfjes meestal niet voldoen aan de lokale eisen van veiligheid, niet over noodzakelijke verzekeringen beschikken en het materieel meestal technisch veel onvolkomenheden heeft. Om ongemakken te voorkomen wordt ten zeerste aanbevolen bij vertrek uit Nederland of andere landen een adequate reisverzekering af te sluiten.

motortaxi

Illegale lokale reisbureaus en niet erkende busondernemingen

Hoewel het Ministerie van Toerisme in Kameroen veel controles uitvoert, gebeurt het vaak dat buitenlandse toeristen worden geconfronteerd met illegale aanbieders van lokale tours en transport. Zwinkels Tours Cameroon heeft als ambitie de sector toerisme in Kameroen te helpen verbeteren en wil graag concurrentie en nieuwe spelers in de sector verwelkomen. Internationale toeristen worden geattendeerd om niet in zee te gaan met reisbureaus, die niet erkend zijn en niet ergens in Kameroen officieel gevestigd zijn. Navraag over aanbieders van tours wordt aanbevolen.

Fotografie

Het maken van foto’s is in Kameroen een zeer gevoelige zaak. Als gevolg van traditionele opvattingen vinden de lokale mensen het niet altijd prettig dat vreemde toeristen foto’s van hen maken. Het is daarom altijd gewenst dat toeristen aan de lokale mensen vooraf toestemming vragen voor het maken van een foto. In geval van een overtuigende wens om toch een foto te maken, bied dan een kopie aan van de foto of geef simpelweg wat geld. Officieel is in Kameroen geen vergunning nodig voor het maken van foto’s of video’s, maar toeristen worden erop gewezen dat er geen foto’s mogen worden gemaakt van strategische objecten. Militaire zones en installaties zoals bruggen, luchthavens, presidentiële paleizen, veiligheidsfunctionarissen en politie mogen niet gefotografeerd worden. Ook zaken die schadelijk zijn voor het land zijn niet toegestaan. Voor professionele fotografen wordt geadviseerd een speciale vergunning aan te vragen bij het Ministerie van Communicatie in Yaoundé.

Bedelaars

Bedelaars tref je in Kameroen niet veel aan, maar weet dat een blanke in hun ogen per definitie veel geld heeft en rijk is. Het kan voorkomen dat men in bepaalde toeristische gebieden lastiggevallen wordt. Soms wordt de toeristen eindeloos gezeurd om geld, hetgeen erg vervelend kan overkomen. Het zijn niet alleen de arme mensen die om geld vragen, maar ook goed opgeleide lokale mensen vragen vaak om een gift. Het is daarom heel belangrijk dat de toerist niet ingaat op dit soort vervelende verzoeken. Blijf echter altijd vriendelijk en beleefd. In dit kader is het ook belangrijk te vermelden dat voor iedere service die men in Kameroen levert altijd vooraf de prijs dient te worden afgesproken.

Harmattan

Harmattan is een wind, die voornamelijk in de droge tijd waait en afkomstig is vanuit de Sahara met als gevolg dat de lucht grijs en grauw wordt door kleine zanddeeltjes. Het gebeurt met name in de periode van december tot en met februari. Op slechte dagen kan het zicht teruglopen tot maximum 1 km of minder.

Veiligheid

Kameroen is per definitie geen gevaarlijk land, maar de toerist moet net als in vele andere landen en steden (zoals ook in Amsterdam) aandacht hebben voor zakkenrollers, tasjesdieven en ander kleine diefstallen. Het is daarom sterk aanbevolen om zeer voorzichtig om te gaan met geld en andere waardevolle zaken. Laat niet openlijk uw geld zien of loop niet met dure sieraden, dure fotocamera’s en mobiele telefoons. Toeristen wordt geadviseerd niet te veel geld mee te nemen wanneer men over straat loopt of toeristische attracties gaat bekijken. Loop ‘s avonds in verlichte straten en neem betrouwbare taxi’s wanneer men nog uit wil gaan. Het is beter om waardevolle zaken in het hotel achter te laten. Alle waardevolle papieren dienen op risicoloze plekken te worden achtergelaten, alhoewel het heel belangrijk is voor identificatie uw paspoort of een kopie daarvan mee te nemen.

markt

Mogelijk infecties

Kameroen is geen Ebolaland, maar er komen ook andere ziektes, zoals de malaria. Het is daarom aan te bevelen om geen kraanwater te drinken, goed op letten en het respecteren van hygiënische omstandigheden en misschien vaker je handen te wassen.